IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Tyske rhododendronparadis blomst.gif (902 bytes)

Af Allan Bertelsen
Oprettet 31-10-2002 21:30:00


Når foråret er på sit højeste i maj og rhododendronerne for alvor er kommet blomst er en tur til et par tyske rhododrendronparker en stor oplevelse, selv om man har mindre børn med. Vi tog turen til Bremen og Oldenburg i pinsen 2002.

 

I Bremen finder man Bremens botaniske have og Rhododrendronpark. Her er gratis adgang. Ved indgangen spejler rhododendron sig i en af de mange vådområder.

 

 

Parkanlæget er på 46 ha og rummer udover de over 1.500 rhododendronarter og sorter også en botanisk have med mange spændende planter. Her finder man en rosenhave, en hede-have med blandt andet en masse lyng og en fuciasamling med over 450 fuchsiesorter.

 

Men i maj måned er det naturligvis de mange rhododrendron der tiltrækker sig opmærksomheden.

 

 

Vil man selv starte en lille samling giver parken mulighed for at se fuldt udvoksede eksemplarer. Bevæbnet med papir, blyant og digitalt kamera tog vi de mange herligheder i nærmere øjesyn. En ønskeliste tog form.

 

En plante, der bør være med i selv en lille samling, er den gule velduftende R. luteum. Den er repræsenteret flere steder i parken hvilket bemærkes med både øjne og næse. R. luteum tilhører gruppen af løvfældende rhododendron, de såkaldte azaleaer.

 

R. luteum

 

De smukke stier fører rundt blandt parkens mange rhododrendron, og de bærer alle navneskilte.

 

Kører man fra Bremen mod nordvest kommer man til Oldenburg. Nordvest herfor igen finder man Westerstede. I denne by afholdes der rhododendron-festdage i en uge i maj. I 2002 var der over 80 medvirkende planteskoler.

 

 

Ved Westerstede finder man Rhododendronpark D G Hobbie. Her skal der betales entre. At kalde det en park er en underdrivelse. Der er nærmere tale om en skov. Her er ingen plæner som i Bremens rhododendronpark. Her er buske og træer, og hovedparten er rhododendron. Området dækker 65 ha.

 

Der er kun navneskilte i begrænsede områder. Til gengæld finder man meget store eksemplarer, og forlader man hovedstierne kan man bevæge sig ad snævre snoede stier gennem et sandt paradis af rhododendrom. Et sted bestod underbeplantninge af kanadisk hønsebær Kornus canadensis. En plante jeg siden har anskaffet mig.

 

 

Hobbie er udover rhododendronparken også en planteskole med plantesalg. Så har man plads i bilen kan man hjembringe levende minder fra denne smukke skov.

 

 

En pinse varer kun alt for kort, når der er meget man vil se. Disse to steder var hver især en dagsudflugt værd. Men der findes flere rhododendronparker og -haver i Nordtyskland. Maxwald Park i Westerstede skulle ligeledes være meget seværdig med mos-have, roser og taks samt igen mængder af rhododrendron. Længere mod nord finder man Baumschule Hachmann i Barmstedt nord for Hamborg. Det er en af de store rhododendron producenter i Tyskland. De har ud over planteskolen er demonstrationshave, der også er et besøg værd.

 

Copyright 2000 Allan Bertelsen