IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Mølleparken i Ålborg blomst.gif (902 bytes)

Af Allan Bertelsen
Oprettet 02-06-2000


Rundt om i landet finder man mange offentlige haver og parker der nok er nogle timer værd for en haveinteresseret. Mølleparken i Ålborg er et af disse steder. Parken blev anlagt 1933-34 og dækker et stort område bagved Ålborg zoologiske have. Mølleparken er nok mest kendt for, at den benyttes til store friluftskoncerter. En af parkens seværdigheder er betonskulpturen Noahs Ark af Roda Reilinger.


Noahs Ark af Roda Reilinger


Denne artikel beskæftiger sig imidlertid med de emner, der er interessante ud fra et havesynspunkt.

Parken er nem at finde. Kører man efter Ålborg Zoo og blot kører forbi dennes hovedindgang havner man midt i Mølleparken. Lige ved indgangen finder man de første blomsterbede. Den centrale plads i parken er et stort cirkulært område afgrænset af en vold. Det er her koncerterne afholdes. Sydvest for området er det et skovareal og nordøst for finder man nogle haveanlæg med mange interessante planter.


Da haveanlæget er placeret imellem store træer og omgivet af en pergola med blåregn er der mange planter der gør sig godt i halvskygge og fugtig jord. Her finder man brozeblad. Endda i to vidt forskellige sorter. Rodgersia podophylla ses til venstre på nedenstående billede mens R. pinnata ses til højre.


To salgs bronzebladBronzeblad er dog ikke den eneste monumentale plante. Til samlingen hører også planter som pragtrabarber Rheum palmatum:


Pragtrabarber


... og endnu mere monumental og pladskrævende, den statelige mamutblad Gunnera :


Mamutblad.jpg


Et treårigt barn kan snilt søge ly for regnen under dens enorme blade.


Parasolblad Astilboides tabularis findes også i dette haveanlæg sammen med planter som løvehale Phlomis russeliana, bjergknopurt Centaurea montana og løjtnantshjerte Dicentra spectabilis for bare at nævne nogle få.


Væk fra dette anlæg fører en gangsti på ca. 50 meter flankeret af tre meter dybe stauderabatter. Der er selvsagt plads til mange forskellige planter i disse bede. Derfor kan man også få et godt indtryk af de enkelte planter, hvis man skulle mangle inspiration eller et beslutningsgrundlag før man køber en plante. Planteskolens eksemplarer er sjældent fuldt udviklede og aldrig i store udplantede grupper.


Ud over de nævnte anlæg er der ved parkens indkørsel et anlæg i form af en høj eller skrænt med stier. Blandt andet finder man her Hosta, Storkonvaller, Stenhøjsguldregn, Nellikerod og den lille plettede tvetand. Parkens beder er velholdte og bedstemt et besøg værd.

Copyright 2000 Allan Bertelsen