IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Oplevelser i en have på landet blomst.gif (902 bytes)

Af Karin Mogensen
Oprettet 21-06-2000


For 4 år siden købte vi en nedlagt landejendom i det forblæste Vestjylland. Til ejendommen hører en stor have. Grunden er på ca. 1 t. land, hvoraf ca. en tredjedel er lagt ud som en lille lund. Haven var ret misligholdt, så der var meget at tage fat på. Nogle gange var vi ved at miste modet. Men rammerne var der. En grund omkranset af mange gamle træer der giver den altafgørende læ. Altafgørende for muligheden for at skabe sit eget lille personlige paradis.


Allerede den første sommer fik vi anlagt en stort græsplæne, og en del store staudebede. I dag kan vi blandt så mange andre planter nyde de maleriske kæmpevalmuer.Imellem de store træer var der fældet en del, som lå og flød i skovbunden. Det tog en del timer bare at rydde op her. Alt kvaset er lagt på et vest vent dige mellem træer og buske. Dette krat afsøges af den lille flittige gærdesmutte.

Som sagt giver træerne læ for vind og vejr. Men de er også levested for mange fugle. I disse træer sidder en lille kærsanger og synger fra det bliver lyst til solen går ned. Den imitere andre fuglestemmer, så det lyder som ti forskellige fugle. Den er utrolig energisk. Snart lyder den som en vibe så en svale, en høne, en tropisk fugl og så en solsort. Den kommer hertil om foråret fra Afrika, så derfor har den lyde med derfra.Det er en utroligt dejligt at sidde under de svale træer og lade sig rive med af denne lille ubetydelige grågrønne fugl. Den næsten går i et med bladende, det skal opleves.


Da vi hørte den lille sanger første gang var vi meget forundret. Det var medens vi gik og ryddede op i skoven. En sådan fugl havde vi aldrig hørt før, så vi måtte i fuglebogen for at finde ud af, hvad det var for en.


Den er bl.a. med til at vi i dag synes at vores lille landsted er noget af det bedste som findes.


Konen på landet

Copyright 2000 Allan Bertelsen