IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Vand i haven? blomst.gif (902 bytes)

Af Th. Bertelsen
Oprettet 28-06-2000


Der findes mange grunde til, at man ønsker vand i haven. En af grundene kan være et mere varieret fugleliv. Det er utroligt, hvor mange slags fugle der frekventerer selv et lille vandbassin. Nogle synes det er morsomt, at iagttage de karper og guldfisk, der fås i mange farver og arter. Andre er mere interesseret i de planter, som fortrinsvis gror i vand, eller sumpede omgivelser. Atter andre er farsineret af vandets rislen og klukken, speciel i de stille aftener, her er det også, at alle interesser kan nydes under et, alle sanser tages i brug. Jo - vand i haven er dejligt.


Min interesse er primært at konstruere springvang af keramik.


Egner min have sig til vand? Alle haver kan nemt have en eller anden form for vand. Der kan være mange grunde til, at man ikke ønsker en stor og kompliceret sø, haven kan være for lille, der er små børn at tage hensyn til, eller det er for arbejdskrævende at få den passet. Det er heller ikke nødvendig med noget stort, et simpelt fuglebad i en gammel bradepande er en begyndelse, fuglene er ligeglade. Man kan jo også investere i et "rigtigt" fuglebad af granit eller marmor, man skal bare huske at det skal fyldes op hver dag. Man kan også gå en anden vej og gøre ligesom vi har gjort, nemlig at lave en eller anden mystisk opsats af keramik, forsyne den med en pumpe og placere den i en stor nedgravet balje, så har man en lille sø, et fuglebad og et springvand, uden at det hele fylder mere end en kvadratmeter.Husk at keramik altid skal stå frostfrit om vinteren, også selv om det er tømt for vand.

En anden løsning for energiske entusiaster kan være, at få udhulet en nogenlunde flad sten.Det kan gøres med vinkelsliber og mejsel. Bore et hul i den til en kombineret returslange og springvandsslange, vær opmærksom på at returslangen skal være lidt større end springvandsslangen, placere den på nogle sten der kan skjule en nogenlunde stor vanddunk til recirkulering. Specielt i tørre perioder kommer der mange forskellige fugle for at drikke og bade, fugle som vi ellers ikke ser til daglig. Vi har haft lynvisit af bl.a. Stillids, Dompap, Munk m.fl.


Alt hvad der skal fungere ordentlig og se godt ud, kræver en minimal indsats med hensyn til rengøring af pumper og slanger, man må regne med at det i løbet af en uges tid, bliver overgroet med alger og fyldt med blade og græs. Det behøver heller ikke at koste det hvide ud af øjnene, en af de små pumper til dette formål, koster ikke mere end et par hundrede kroner. Keramik og sten, kan eventuelt laves om vinteren på et aftenskolehold.Men er man indstillet på at det gerne må koste lidt, er der en del keramikere der fremstiller den slags. Jeg har selv mit eget værksted .


Det er ikke kun ude i selve haven, man kan have glæde af vand. Der findes også mange smukke fontæner til at placere i udestuen, fælles for dem er lyden af vand der falder, deres form er bestemmende for hvilken lyd den frembringer, det han være en høj plasken, en vild skvulpen eller en stille rislen. Man skal høre hvordan den lyder, inden man køber den, man skal kunne lide lyden.


Fælles for alle slags springvand, inde som ude, de bliver begroet med alger, eller der afsætter sig hvide rande, som stammer fra mineraler i vandet, det er ikke til at undgå, men hvis tingene bliver rengjort ofte, kan det minimeres, ofte er det kun knofedt, eller en skarp klinge der kan skrabe det af. Pumper bliver også fyldt med slam og alger, hår og døde insekter og må jævnlig op og skylles igennem, men igen, hvis det bliver gjort jævnligt, tager det ikke ret lang tid.Disse springvand har jeg lavet med udestuer for øje. De har alle et vandkar i bunden med en pumpe.

Copyright 2000 Allan Bertelsen