IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Landhaven blomst.gif (902 bytes)

Af Th. Bertelsen
Oprettet 08-07-2000


Vi har for et par år siden, realiseret en gammel drøm om et lille hus på landet. Det blev nu ikke et lille hus, men et nedlagt husmandssted fra 1930. Nu, efter flere år, har vi fået det indrettet nogenlunde som vi vil have det. Grunden er på 6500 kvadratmeter og haven udgør nok de 5500.


På vestsiden har man desværre i sin tid plantet Elm og de fleste af dem har elmesygen taget. I en række indenfor er der plantet Akselrøn, som med årene er blevet meget høje og med en lille dusk af blade i toppen, dem er vi begyndt at skære ned, så de kan få en ny krone. Der hvor elmene har stået, har vi plantet Balsampoppel og agter at supplere med Kastanje og noget tættere bundvegetation. Inden for disse to rækker, er der et parti med Sitkagran i den ene ende og store gamle Bøgetræer i den anden. Desværre væltede orkanen en meget stor gammel rødtjørn, hvor blomsterne havde to forskellige farvenuancer på hver deres side.Sig ikke, at der ikke kan gro bøge i vestjylland.


Set fra huset, breder haven sig som en park. Den første afdeling, er præget af gamle stauder og efter en birkehæk, kommer afdelingen med de store træer, fire store ædelgran og to majestætiske popler, præger dette afsnit. Nederst er der nogle nyplantede frugttræer.Graner og popler, giver et spændende farvespil.

Indkørselen er et kapitel for sig. På den ene side er der ellekrat, men på den anden side er der en række meget gamle Akselrøn på en halv meters tykkelse, på 75 meter står der 12 af disse store træer og skærmer over indkørselen, i de år hvor de blomstrer, som i år, ligger der et kridhvidt slør over det hele i flere uger. Vindroslen elsker de røde bær om efteråret og kommer i store flokke.Det er utroligt hvad der sker i sådan en stor have hele tiden. Vi får besøg af alle årstidens dyr, det gælde Ræv, Hare, Grævling og naturligvis pindsvin. Mange fuglearter er repræsenteret, så som Fasan, Skovdue og en kragerede, desuden er der alle småfuglene, som Kærsanger, Gærdesmutte, Stillids, Dompap og alle de andre finker og spurve.


Sådan som vi har indrettet os, med flis i alle staudebede og ellers græs på store arealer, er det forholdsvis nemt at holde, der skal kun klippes ca. fire hundrede meter hæk og slåes græs på 1500 kvadratmeter, det er alt og med moderne hjælpemidler, går det tjep. Alt i alt, en dejlig ting med en rigtig stor landhave.Konen på landet kan klare lidt af hvert, bl.a. at køre traktor. Det tager to timer at slå det hele og i højsæsonen er det to gange om ugen.

Copyright 2000 Allan Bertelsen