IHaven.dk logo

 

 

 

 ihavenlille.jpg (23944 bytes)
blomst.gif (902 bytes)

Artikel

Her finder du artikler for havenydere og -brugere. Få selv optaget en artikel.

 

Dyrkning af primula blomst.gif (902 bytes)

Af Allan Bertelsen
Oprettet 19-08-2000


Primula er en stor plantegruppe med omkring 452 sorter spredt over den nordlige halvkugles fugtige og kølige egne. Hovedparten stammer fra Himalaja og Kina men også Europa og Nordamerika byder tilsammen på et halvt hundrede sorter. Hulkravet (P. veris), fladkravet (P. elatior), storblomstret (P. vulgaris) og melet kodriver (P. farinosa) findes i den danske natur.


Der er en rimelig variation i plantegruppen, der gør, at enhver have burde kunne huse primula. Der er lave sorter som aurikler og pudedannende primulaer. Kugle- og etageprimulaer bliver op til en halv meter høje. Kæmpeprimulaer som primula florindae bliver op imod 1,2 meter høj. Og så udnyttes hele farveskalaen.vulgarishybrid byder forårets sol velkommen


Vil man selv dyrke primula skal man give dem en humusrig og fugtighedsbevarende jord i let skygge. Bladmuld eller spagnum skulle være optimalt som jordforbedring. Jorden skal være fugtig. Man kan hurtigt se på planterne om de mangler vand, da bladene begynder at hænge. En placering ved en sø eller bæk, eventuelt i et sumpbed, vil være ideelt, men absolut ikke et krav.


Opformering kan ske enten ved deling eller ved frø. Deling skal helst ske i fugtige perioder uden for blomstringstiden og mens rødderne er i god vækst. Frø har den fordel, at den virus ældre primula ofte lider under ikke overføres. Frøplanter er derfor generelt sundere end planter der fås ved deling.


Frøformering skal ske af friske frø. Går der for længe inden man sår vil en frøhvile indtræde, som kan være svær at bryde. Er frøhvilen ikke indtrådt vil spiring ske inden for 2 til 4 uger. Sker det ikke kan man lade potterne overvintre udendørs. Det er da sandsynligt at de vil spire til foråret.


Frø af primula hører ikke til de største. De skal sås oven på jorden kun dækket af et ganske tyndt lag sand. De spirer ved lysets hjælp, så det nytter ikke at begrave frøene for dybt.


Kimplanten er ikke mere en 2-3 millimeter høj. Derfor er det en god ide at benytte sterilt jord og sand. Selv mos ville nemt kunne gro kimen over hovedet. Man kan nemt og hurtigt sterilisere jorden i en mikrobølgeovn. Jorden skal blot være godt fugtig. Såjorden kan være almindelig så- og priklejord iblandet en lille smule sand.


Ved såning kan man evt. blande frøene med lidt sand, placere blandingen i et stykke foldet papir og spred frøene jævnt på jorden.


Potterne skal dækkes med glas eller plastik og frøene må ikke udsætte for direkte sol. Dette kan sikres ved enten at benytte hvid plastik eller ved at lægge et stykke hvidt papir oven på glasset. Potterne må ikke stå for varmt. Drivhuset er ikke det bedste sted da temperaturen her nemt kan nå op på 30-40 grader på en almindelig god sommerdag. Temperaturen skal helst ligge omkring 18 til 22 grader for at primulafrø vil spire.


Når kimplanterne viser sig skal dækket fjernes. Jorden skal stadig holdes konstant fugtig, men helst ved hjælp af vanding nede fra. Når planterne har udviklet to karakterblade skal de pottes i 8cm potter.


Hvor får man så frø fra? Primulafrø optræder som andre frø på butikkernes frøhylder om foråret, men når man tage i betragtning, at frøhvilen indtræder efter 2-3 uger efter høsten, vil det være betænkeligt at købe sine frø her. Postordre er måske et bedre alternativ. Endelig kan man selv høste frøene. Jeg har fået frø til at spire, hvor en stadig grøn frøkapsel blev plukket af en plante, der endnu ikke var færdig med at blomstre. Efter to til tre ugers tørring og modning kan en sådan kapsel åbnes og frøene forsigtig skilles fra frøkapslen med spidsen af en kniv.Planterne hvorfra frøene høstes kunne stå hos naboer, venner eller familie. En enkelt frøkapsel er nok til at dække en 10cm potte. Derfor er der nok heller ingen der hæver brynene om man tog en frøkapsel fra en offentlig have eller park.Primula trives i fugtig halvskygge


Det siges at primula som samleobjekt kun overgås af roser og rododendron. I forhold til disse plantegrupper har primula den fordel, at de ikke fylder helt så meget. Og så er de langt nemmere at opformere.

Copyright 2000 Allan Bertelsen